Tennislessen, persoonlijk en professioneel

Persoonlijke manier van lesgeven

Binnen de tennislessen wordt er gezocht naar de persoonlijke voorkeuren van de leerling, zoals een voorkeur-zintuig, een voorkeur-focus of een voorkeur van leerstijl. Door de persoonlijke voorkeur van de leerling te vinden zullen doelen eerder bereikt worden en de leerling  bewust bekwaam kan handelen.

De basis en de techniek

Als (beginnend) tenniss(t)er zullen de basisslagen centraal staan. De basisslagen, de forehand, de backhand en de service zullen als eerste aangeleerd worden. Deze slagen worden het meeste gebruikt in het tennisspel. Het doel is om de speler(s) zo snel mogelijk de spelbeleving te laten ervaren, en daarmee plezier te hebben in tennis. De eerste stap is het spelen van een rally, wat vervolgens wordt uitgebouwd naar het spelen van een puntenspel of wedstrijd. Een (beginnende) tenniss(t)er ervaart in eerste instantie de verschillen in aankomende ballen tijdens een rally en de daarbij behorende timing van de slagen.

Aankomende en vertrekkende bal

Om vertrouwd te raken met het inschatten van de aankomende bal zullen er verschillende oefeningen gedaan worden om deze te ontwikkelen en een bepaalde ‘focus’ in te bouwen wat de persoonlijke voorkeur heeft voor de speler(s). Denk hierbij  aan bijvoorbeeld een ritme (stuit-slaan) of het zien van het raakpunt (balcontact met het racket)
Als de aankomende bal geen probleem meer is, zullen er meer eisen gesteld worden aan de vertrekkende bal. Als speler heb je bij iedere bal die je slaat een bedoeling, om zo je favoriete spel te spelen. Iedere speler heeft een voorkeur voor een bepaald speltype en deze zal verder ontwikkelt worden in zowel het enkelspel als het dubbelspel.

Tactiek

Verder zullen er spelsituaties of wedstrijdsituaties getraind worden om het tactisch aspect te ontwikkelen zodat je je spel kunt spelen zoals je het liefst zou willen en je speltype het beste tot zijn recht komt. En welke keuzes worden er gemaakt op 5-5, 30-30? Waar ga je naar toe serveren? Hoe ga je het punt opbouwen?
In een dubbelspel zou dit bijvoorbeeld kunnen zijn dat je met je dubbelpartner afspreekt hoe jullie het punt zouden willen spelen en deze situatie zelf creëert. Ga je service-volley spelen? Of serveer je door het midden om je netspeler in stelling te brengen? Dit zijn voorbeelden van situaties die behandeld worden tijdens de trainingen.

 

Het mentale aspect

Ook het mentale aspect komt aan bod. Denk hierbij aan aandachtscontrole en zelfvertrouwen.
Iedere wedstrijdspeler heeft dat vast wel eens meegemaakt, je wint de eerste set met 6-1, je speelt goed en je tegenstander heeft geen schijn van kans. Maar voor je het door hebt sta je met 3-0 achter in de tweede set. Waar is je aandacht? Hoe kom ik weer in de flow die ik had in de eerste set?
Door middel van je aandacht te verleggen, los je het probleem op. Iedereen heeft een persoonlijke voorkeur voor een aandachtsstijl om de aandacht te controleren.
Maar ook zelfvertrouwen speelt een belangrijke rol bij tennis. Wat is zelfvertrouwen en hoe krijg je zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is:

  • geloof in eigen kunnen
  • blijven vechten alsof je wint, ook al blijkt dat niet het geval te zijn
  • je taken uitvoeren met overtuiging

Een dosis zelfvertrouwen geeft een positief effect op resultaten, maar hoe krijg je zelfvertrouwen?

  • succesbeleving (bereiken van een doel)
  • moddelling (rolmodel, waaruit je motivatie haalt om het ook te gaan doen)
  • feedback (iemand die tegen je zegt dat je het kunt)

Er wordt op een vragende wijze lesgegeven, zodat de speler getracht wordt zelf na te denken en bewuster zal worden van zijn/haar tennisspel. Uit ervaring is gebleken dat wanneer men zelf iets ‘ontdekt’ dit beter zal blijven hangen en doelen eerder bereikt zullen worden.

 

 

Schrijf je direct in voor de tennislessen bij T.V. Boerenslag

Alle informatie over jeugdtennis is hier te vinden. Wil je meer informatie over tennislessen? Neem dan contact op met Janneke

tech: dodo.nl | design: c-designs.nl