Close

Speciaal voor de jeugd in de leeftijd van vier tot zes jaar start de KNLTB komend voorjaar met Tenniskids Blauw. Voor deze leeftijd staat het aanleren van de eerste basale vaardigheden centraal, die als basis dienen voor de overgang naar Tenniskids Rood. Welke oefeningen aanslaan en hoe je kinderen in deze leeftijdsgroep bereikt, leer je tijdens de workshop Tenniskids Blauw.

Tenniskids Blauw

Belevingswereld van jongste jeugd

Afgelopen vrijdag werd deze workshop voor het eerst aangeboden. Janneke Vis, tennistrainster bij Advantage Tennis, nam deel en heeft veel nuttige kennis opgedaan over de belevingswereld van een kind. “Een heel interessante doelgroep. Het is voor een volwassene over het algemeen moeilijk zich te verplaatsen in de belevingswereld van een kleuter. Daarnaast heb je te maken dat het overgrote deel van de kinderen in de leeftijd nog niet in staat is rally’s te spelen. Ik had daarom behoefte aan oefenstof dat elk kind onder de knie heeft. De kennis was heel nuttig en direct toepasbaar.”

Bevestiging

De handvatten om kleuters op een laagdrempelige manier in aanraking te laten komen met tennis werden tijdens de workshop aangereikt. Zo kwamen onder andere opdrachten aan bod die een binding hadden met tennis én uitvoerbaar waren voor deze doelgroep. Vis: “Kinderen zijn op zoek naar bevestiging dat zij iets goed kunnen. Gaat ze een oefening minder gemakkelijk af, dan is de oefening in hun beleving stom en is de leraar dat automatisch ook. Rally’s over de grond, oefeningen met het slaan van een strandbal en fysieke trainingen voor het voetenwerk zijn opdrachten waar vrijwel alle kinderen goed mee kunnen komen.”

Storytelling

En beproefd middel om kinderen in de deze leeftijdsfase te bereiken, is door de opdracht te vertellen in een verhaalvorm. “De cursusleider vertelde dat je door storytelling een kind echt weet te boeien. Je neemt hen als het ware mee in een uitdagende omgeving. Je vertelt bijvoorbeeld dat de tramrails een sloot is waar de kinderen niet in moeten vallen. We verplaatsten ons echt even in de belevingswereld van de jongste jeugd en dat werkt. Ik ga de opgedane kennis direct toepassen bij de groep jonge tennissers die ik lesgeef.”